reklama

Hlad je možná dobrý kuchař, ale určitě je velmi špatný rádce

reklama
16.5.2016 – Stanislav Mihulka
Vědci přišli na to, proč je lepší se nejdříve najíst a až poté dělat důležitá rozhodnutí
Indonéské jídlo

Když nakupujeme v supermarketu hladoví, tak pak často ani nemůžeme uvěřit tomu, co jsme odtamtud přinesli. Podle nového výzkumu ale není nakupování jídla to jediné, čeho by se hladoví měli vyvarovat.

Studie uveřejněná v časopisu Neuropsychopharmacology uvádí, že hormon, který tělo uvolňuje při hladovění, ovlivňuje tu část mozku, co ovládá impulzivní chování.

TIP: Cesta k srdci ženy vede přes žaludek

Jde o hormon ghrelin, jehož hladina v těle vyletí vzhůru vždy před jídlem. Vědci v experimentech na laboratorních potkanech prokázali,že ghrelin zhoršuje schopnost potkanů uspět v úkolech, které vyžadují rozvahu a sebeovládání. Vše tak nasvědčuje tomu, že hlad je opravdu velmi špatným rádcem.

Foto, ilustrace: 
Zul Rosle / Wikimedia Commons
Zdroj: 
IFL Science, Neuropsychopharmacology