reklama

Zapomeňte na organické farmy: Budoucnost stravování představuje hmyz

reklama
10.5.2017 – Stanislav Mihulka
Pokud nahradíme maso hospodářských zvířat hmyzem, naší planetě to velmi prospěje
Hmyz k jídlu
Hmyz k jídlu

Kdo nemá rád hmyz, měl by si ho raději oblíbit

Co jíst, abychom co nejméně zatěžovali naši planetu? Podle skotských vědců by stačilo, kdybychom nahradili polovinu masa cvrčky a červy. Podstatně bychom tím snížili požadavky na rozlohu půdy nutné pro chov hospodářských zvířat.

Zároveň by došlo ke značnému poklesu emisí skleníkových plynů, které hospodářská zvířata produkují v požehnaném množství. Pro planetu by byl velmi prospěšný i malý nárůst spotřeby jedlého hmyzu.

TIP: Jídlo ze zemního plynu: Brzy nakrmí zvířata na farmách i nás

Skotští vědci dospěli k závěru, že i nevelké změny v chování spotřebitelů, jako například nahrazení hovězího masa kuřecím, omezení odpadu při zpracování potravin a právě zavedení většího množství jedlého hmyzu, by mohlo vést k podstatnému ušetření zemědělské půdy a k více stabilní výrobě i distribuci potravin.

Foto, ilustrace: 
Katharina Unger
Zdroj: 
Edinburgh University