reklama

Pravidelná konzumace pálivých jídel snižuje riziko úmrtí

reklama
5.8.2015 – Stanislav Mihulka
Potvrdil to rozsáhlý výzkum zdraví a stravovacích návrhů Čínské akademie věd
Koření nabízené na trhu v Marrákeši

Tvrdí to studie z odborného lékařského časopisu British Medical Journal. Když si denně dopřáváte pálivé koření, tak podle ní celkově snižujete riziko, že zemřete. Podobný vztah vědcům vyšel i v případě úmrtí na konkrétní příčiny, například na rakovinu, infarkt i onemocnění dýchací soustavy.

Studii mají na svědomí vědci Čínské akademie věd, kteří využili data o téměř 500 tisících lidech ve věku 30 až 79 let. Všichni účastníci výzkumu vyplnili dotazník o svém zdraví, těle a pak o konzumaci pálivých jídel, červeného masa, zeleniny a alkoholu.

Badatelé před zpracováním dat vyloučili lidi s rakovinou, onemocněním srdce anebo cévní mozkovou příhodou. Zároveň ve výzkumu zohlednili faktory jako věk, manželský stav, dosažené vzdělání či tělesnou aktivitu.

Nakonec se ukázalo, že lidem, co si dají pálivé koření 1 až 2 do týdne, klesá pravděpodobnost úmrtí o 10 procent, zatímco milovníci pálivé kuchyně, co holdují pálivému koření 3 až 7 dní v týdnu, umírají o 14 procent méně. Budou pálivá jídla ve velkém doporučovat lékaři?

Foto, ilustrace: 
Michael Day / Wikimedia Commons
Zdroj: 
British Medical Journal