Pravěké delikatesy: Naši předci si pochutnávali i na pečených hraboších

Před tisíci let bývalo maso hlodavců populární i v Evropě

21.10.2016 - Stanislav Mihulka



V jižní Americe, jihovýchodní Asii, Číně i jinde si dodnes rádi pochutnají na různě kulinářsky upravených hlodavcích. V našich zeměpisných šířkách je to nezvyklé, ale jak se ukazuje, naši předci si na hlodavcích pochutnávali taky.

Archeologové nedávno v severovýchodním Skotsku na Orknejích objevili pozůstatky hlodavců z období 2 800 let před naším letopočtem, které nesou neklamné známky pečení. Lidé si tam tehdy pekli místní formu hraboše polního, kterého důvěrně známe i z České republiky.

TIP: V čem jsme měli výhodu oproti neandertálcům? Méně nám vadil kouř

Podle odborníků jde o další z rostoucího počtu dokladů, které se objevují po celém světě, že naši předkové v prehistorických dobách hojně konzumovali maso hlodavců.

  • Zdroj textu

    Seeker, Royal Society Open Science

  • Zdroj fotografií

    Brianwray26 / Wikimedia Commons


Další články v sekci